Lekker belangrijk

Een opgeruimd huis of georganiseerde werkplek... ‘lekker belangrijk’ denk je misschien. Begrijpelijk in deze tijd met veel grote problemen en persoonlijk leed.

Het verschil tussen mensen met een vitaal beroep en de groep die thuis zit met een ander beroep is nu meer dan duidelijk. En dan ook nog een grijs gebied daar tussenin, zoals een dierenarts, een opticien, drogist etc die toch echt nodig kunnen zijn. De ene groep holt en de andere groep staat stil of werkt vanuit huis. Wat een verschillen onder de werkende mensen. Mijn dochter van 17 heeft met haar bijbaan in een supermarkt op dit moment het meest vitale beroep van de familie.

Ook in de beleving van tijd zijn momenteel veel verschillen. De een heeft tijd te kort en draait dubbele diensten en knokt met gevaar voor eigen gezondheid, terwijl velen van ons meer tijd dan ooit hebben door het verplichte thuisblijven.

Onder de mensen die nu vanuit huis werken, hoor ik vooral dat de tijd vliegt en dat ze drukker zijn dan ooit. Een situatie die onvoorspelbaar was en waar we van de ene op de andere week middenin zaten.

In deze tijd van Corona voelen ook veel mensen zich ook nutteloos, al zijn ze thuis aan het werk en druk met zinvolle zaken. Er ontstaan daardoor prachtige initiatieven om medemensen en mensen met een vitaal beroep te helpen en te steunen. Als iedereen íets doet in zijn omgeving, voor familie en bekenden om zich heen, wordt de wereld weer iets mooier.

Maar is het beroep van Professional Organizer, mijn beroep, dan wel zinvol? Ook al is het niet vitaal? Ja! Dat is het zeker. Organizers kunnen in iemands leven thuis en op de werkvloer verschil maken of een aanvulling zijn. Ik ben trots op mijn beroep en geniet er dagelijks van.
Ook ik heb de meeste afspraken moeten annuleren de afgelopen weken om gehoor te geven aan de oproep om thuis te blijven.
 
Bij een groot deel van mijn klanten is het geen probleem om over een x-aantal weken het organizen weer op te pakken. Ondertussen houd ik contact met hen door te (video)bellen, mailen en appen. Praktisch organizen is niet haalbaar nu, maar bespreken, motiveren en het regelen van de lastige en praktische zaken die langs komen is wel mogelijk.
Vooral voor mensen met angsten of een vorm van ASS wankelt alles wat anders normaal is en dan kan het heel fijn zijn dat sommige afspraken, al is het in een andere vorm, toch door gaan. Helpen met plannen & organiseren van een huishouden en telefonisch bespreken van lopende dingen kan steun geven aan ouders met AD(H)D. In sommige situaties waar inmiddels een stevige structuur is ontwikkeld de laatste periode merk ik minder problemen op. Een aantal klanten kunnen nu wel de motivatie vinden om ook alleen aan de slag te gaan omdat er samen al een goed begin is gemaakt. Ook mooi om te zien!

Mijn fascinatie is vooral hoe mensen nu thuiswerken, hoe ze hun spullen om hen heen ervaren, hoe ze met hun tijd en energie omgaan, hoeveel voorraad iedereen in huis haalt en waar opbergt etc. 

De thuiswerkers onder ons zullen de ruimte waar ze nu aan het werk zijn goed ervaren momenteel. Is er vorige week snel een bureau vrijgemaakt in het rommelkamertje of hoek van de kamer en werk je nu tussen de dozen, pakken toiletpapier ;-) en stapels kleding? Zit je aan de keukentafel tussen de kinderen, hun huiswerk en rondslingerd speelgoed te werken? Of was er al een fijne werkplek in huis gecreëerd waar je direct aan de slag kon? Is jouw werkplek nu niet ideaal? Probeer dan tijd in te plannen om het te verbeteren met de middelen die je nu hebt en de plek rustiger te maken voor de komende periode van thuiswerken.
Ruimte, overzicht en rust in hoofd en huis zorgt voor de juiste focus en daardoor wordt tijd veel effectiever besteed. Het thuiswerken is zeker niet voor iedereen een ideale situatie. Daar komen we nu wel achter... 


Opgespaarde en overbodige spullen worden momenteel bij veel huishoudens als grote last ervaren nu alles vanuit huis moet gebeuren en iedereen thuis is. Je kunt nu letterlijk niet meer naar buiten ‘vluchten’ in je vrije tijd en om te gaan werken. Onze huizen worden intensiever dan ooit gebruikt. De confrontatie met spullen en (daardoor) gebrek aan ruimte kan zeker een bron voor veel spanningen, irritaties en onrust zijn. Chaos en wanorde hebben groot effect op ons functioneren als mens, veel meer dan we soms denken. Al is dit per persoon in verschillende mate.

Als professional organizer kom ik, normaal gesproken, bij mensen thuis om te helpen om het overzicht, de rust en ruimte terug te vinden. Met de klant ga ik, na een uitgebreide kennismaking en het bepalen van de doelen, samen praktisch aan de slag. Ik begeleid en adviseer objectief, help met het maken van keuzes, bewaar het overzicht en zoek naar oplossingen voor de spullen. Samen lukt het wel!

Chaos en het geen grip op een situatie hebben, kan iedereen van ons overkomen. Door omstandigheden, denk aan komst van kinderen, ziekte, structurele overbelasting, echtscheiding, overlijden etc. kan het overzicht kwijtgeraakt zijn. In periodes met verdriet, onrust en extra zorgen heeft het bijhouden en onderhouden van een huis en werkplek vanzelfsprekend geen prioriteit. Dit effect zie je later pas wanneer een (gedeelte van het) huis of werkplek is dichtgeslibd. Chaos en opstapeling van spullen kunnen voor veel stress en onrust zorgen, maar ook voor veel schaamte. Niet iedereen weet waar te beginnen en hoe het aan te pakken. In dat soort situaties sta ik graag mensen bij.
Misschien ook lastig voor te stellen als een opgeruimde omgeving voor jou vanzelfsprekend is. Misschien ben jij juist fanatiek aan het opruimen gegaan nu er meer tijd is en grijp je deze kans om je huis aan te pakken. Of was het opruimen sowieso niet nodig, omdat alles al spik en span was. Wil je éxtra uitgedaagd en gemotiveerd worden? Op Instagram en andere Social Media staan vele tips en challenges. Bij de andere blogs van Labyrint Organizing staan ook vele tips. Heb je meer hulp nodig vraag dan (online) advies aan een professional organizer. 

Ik wens je veel werkplezier toe!

Echte vrijheid zit in je hoofd - niet in je vakantiedagen @soChicken