'Is dit nu later?'

Als professional organizer ben ik regelmatig betrokken bij de laatste levensfase van iemand of bij de periode na het overlijden van een dierbare naaste. Ik ondersteun bij het uitzoeken van persoonlijke bezittingen, spullen en paperasssen. Ook help ik bij het maken van keuzes en het op een mooie manier bewaren van dierbare spullen met hun verhalen. Een verdrietige en bijzondere tijd in iemands leven. 
Ook word ik eerder ingeschakeld omdat mensen de laatste 10, 20,.. jaar van hun leven willen wonen zonder de ballast van allerlei spullen die ze nooit meer gebruiken. Volle kamers, kasten, schuur en zolder met overbodig geworden spullen uit vervlogen tijden. Samen gaan we dan op zoek naar de 'schatten' die bewaard mogen blijven en zoeken voor de rest een goede bestemming. want wie anders moet er zorg voor dragen en jouw spullen ooit opruimen of rigoureus afvoeren?

Een oudere dame waar ik al een tijdje over de vloer kom is niet in staat om beslissingen te nemen over haar vele bijzondere spullen. Ieder voorwerp heeft een herinnering en is haar even dierbaar. Ze heeft een zuiver geheugen over tijd, plaats, personen, gevoelens, details en exacte gebeurtenis. Ze woont tussen in de prachtige verhalen en herinneringen en is erg gelukkig. Alle kasten, tafels en muren staan en hangen vol, het heeft veel weg van een museum. De mensen om haar heen vonden het tijd dat er opgeruimd moest worden.  Door haar afnemende gezondheid is er meer zorg nodig en zijn er meer mensen in huis. Stof afnemen is een grote klus en de gezellige kleden zorgen voor obstakels om over te vallen. Door een aantal spullen te groeperen, kleden weg te halen en meubels anders neer te zetten werd er een compromis gesloten. Er is nu duidelijk afgesproken dat de familie de verantwoordelijkheid neemt voor het opruimen van de woning als het tijd is. Tot die tijd mag mevrouw wonen in haar habitat. Ondertussen organiseer ik met mevrouw de kasten, de kleding, de keuken en andere plekkenin huis waar vooral de nuttige spullen staan. Tussendoor luister ik naar een van de vele prachtige verhalen en geniet ik van de bijzondere vertelster met een volle rugzak aan levenservaring en wijheid."

Bij het verhuizen naar een kleinere woning moeten er eveneens veel keuzes worden gemaakt over de spullen en meubels. Wat neem je mee en wat krijgt een andere bestemming? Door het samen te doen wordt het minder moeilijk.

Het boekje "Opruimen voor je doodgaat" van de Zweedse schrijfster Margareta Magnusson is een aanrader als het over dit onderwerp gaat.
"Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiele bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven, of dat nou binnenkort op zijn einde loopt of niet. Wat laat je achter aan materiele bezittingen als je er zelf niet meer bent? Wat zegt dat over jou? Door erfstukken te scheiden van de rommel orden je ook de waardevolle herinneringen."


Op 30 september sta ik met ruim 25 andere ondernemers op de infomarkt "Is dit nu later?" in Laren (Gld) 

 
'When things change inside you, things change around you'