Kasboek

Iedere dag, week, maand een kasboek bijhouden? Wat een werk, of wat suf, hoor ik vaak. Toch geeft het consequent bekijken van je inkomsten en uitgaven heel veel inzicht. Je wordt (nog meer) bewust van jouw uitgaven en inkomsten. Geld kun je tenslotte, net als tijd, maar een keer uitgeven.

Het invullen hoeft geen jaren achterelkaar wanneer je het niet bij je past, maar probeer het eens een paar maanden. Ik daag je uit! In mijn werk als organizer vul ik met een aantal klanten iedere maand een kasboek in om te kijken hoe de verdeling is geweest. Soms valt het tegen, soms ook mee. Het kan zeer verhelderd zijn om te zien waar het geld is gebleven. Door kritisch te kijken kun je wellicht veel besparen en krijg je goed inzicht. Een papieren kasboek is een tastbare methode. Je ziet het boekje letterlijk liggen, verzamelt gegevens (bonnen/pintransacties) en schrijft je uitgaven stuk voor stuk op in de kolom met de juiste categorie. Dit kan natuurlijk ook digitaal! Er zijn vele handige apps met kas/huishoudboekjes en bij veel banken kun je digitaal snel zien hoe de verdeling is in jouw uitgaven en inkomsten. Doe onderzoek, kies wat bij jou past en wat voor jou fijn werkt.

TIP: Woon je samen met je partner? Pak dit samen op als een project met een gezamenlijk doel. Geld is hét onderwerp in vele echtelijke discussies, dus maak hier van te voren afspraken over. Wees open, eerlijk en veroordeel niet. Wie weet krijgen jullie er wel lol in en zien jullie het als een uitdaging om iedere maand geld over te houden voor leuke dingen. Soms kan het tijdelijk inschakelen van een budgetcoach of organizer helpen om een start te maken en inzicht te krijgen.

Nog een favoriet product van Nibud is de tabbladenset. Ideaal om een papieren administratie voor een huishouden mee in te richten. Overzichtelijk, duidelijk en mooi. Bij iedere categorie staan op het tabblad goede en actuele tips met handige websites. Deze papieren versie van je administratie kun je goed combineren met een digitaal systeem. Het voeren van een administratie (betalen rekeningen, lezen en opbergen van post, zaken regelen) is meestal geen favoriete taak in het huishouden. Met een goed en duidelijk systeem (én vrolijke tabbladen ;-)) is het echt minder vervelend.

In 2019 is zijn we zeker nog niet geheel papierloos, hoewel er ieder jaar steeds minder brieven in de brievenbus vallen. Bedrijven en instanties verwachten inmiddels van iedereen een mailadres, computer, DigiD etc. Vooral bij oudere mensen levert dit soms problemen op en is het regelen van zaken soms knap ingewikkeld.

Het opbergen van stukken kan op verschillende manieren; digitaal, papier of een combinatie. Het scannen van alle post is een veel gebruikte methode om alles digitaal te bewaren. Er worden echter in veel huishoudens ook nog volop facturen en polissen uitgeprint en ‘ouderwets’ in mappen bewaard. Een combinatie van papier en digitaal komt vaak voor, ook al groeien we met z’n allen naar het volledig papierloze tijdperk toe. De verkoop van ordners zal sterk afnemen de komende jaren.

In mijn werk als organizer zie ik in ieder huishouden veel papieren en stapels post langs komen. Soms zakken en dozen vol, vaak is er geen overzicht en systeem. Waar en hoe begin ik? Wat doe ik met de (digitale) post die binnenkomt? Hoe berg ik de papieren of bestanden goed op? Welk systeem past bij mij? Hoe lang moet ik iets bewaren? Wat kan/mag ik weggooien? Hoe houd ik overzicht? Ik geef je graag tips!

Wil je een kasboek en/of tabbladenset van Nibud aanschaffen, dan kan dat door te mailen naar info@labyrint-organizing.nl, dan stuur ik het naar je toe.

kasboek € 9,95 Tabbladen€ 12,95 Set van kasboek en tabbladen € 19,95 Verzendkosten zijn € 4,00