Kledingkast opruimen

Droom jij ook van zo'n prachtige inloopkast met al jouw kleding kraakhelder op mooie hangers en ruime lades? Ik wel, maar helaas is dit in mijn huis niet haalbaar en doe ik al jaren met dezelfde kast van Ikea. Ook niets mis mee trouwens, want hij is hoog en ruim.

Een frisse opgeruimde kast is wel een fijn begin van de dag. Veel van mijn klanten, vooral vrouwen, vinden het erg lastig om kleding uit te zoeken en nog lastiger om iets weg te doen. Sommige items doen je herinneren aan de bepaalde gebeurtenis of gevoel. "Dat jasje had ik aan toen.."  Toch is het effect van een overzichtlijke kast groot.

Bij het opruimen van een kast komen ook altijd een paar 'vergeten' kledingstukken naar boven, vaak met prijskaartjes er nog aan. Leuke verrassingen zijn dat! Door op te ruimen, te sorteren en overzicht te creëren is het kiezen van kleding van gemakkelijker. Een goede manier van opbergen is daarbij handig. 


Hoe overzichtelijk is het in jouw kast?
Vind je het lastig om een outfit te kiezen ’s morgens?
Heb je er een hekel aan om gevouwen schone was in je kast terug te leggen, omdat de kast te vol ligt? 
Hebben je kinderen te veel kleren in hun kast? 
… Dan wordt het tijd voor een opruimbeurt.

Je kunt dit alleen doen op een saaie regenachtige middag of, in het geval je het een lastig klusje vindt, met iemand samen. Doe wat bij jou past. Ik geef je een paar tips om te starten:


Wat heb je nodig?

 • vuilniszakken (weggooien/oude lappen)
 • wasmanden (vuile was/verstelklusjes/nog passen)
 • zakken (weggeven/tweedehands winkel/verkopen
 • muziekje
 • doek en een sopje
 • telefoon voor het maken van foto's en notities
 • opbergdozen/manden
 • eventueel labels om aan te geven wat waar ligt (kan ook later)

 • Eén methode is om alle kleding uit de kast te halen en op bed te leggen en later de kleding die mag blijven weer terug te leggen. Je kunt ook plank voor plank, stapel voor stapel, lade voor lade te werk gaan, mocht je minder tijd hebben of bang bent om het overzicht te verliezen.
 • Bekijk goed of de indeling van je kast praktisch is. Verhang indien nodig de planken en de roedes.
 • Bekijk alle kleren stuk voor stuk en beslis: blijven, eerst passen/twijfel, weg, ander seizoen..
 • Heb je veel tijd, dan kun je ter plekke kledingstukken passen. Een grote spiegel in de buurt is dan handig. Heb je minder tijd dan komen deze twijfelstukken ook apart in een mand of op een stapeltje, zodat je later kunt passen en beslissen. Vaak is het sneller en efficiënter om alle ‘twijfelkleding’ op een later tijdstip achter elkaar te passen.
 • Vergeet ook je ondergoed, sokken, kousen, zwemkleding, shawls, jassen, schoenen niet.
 • Nu de kast toch leeg is… een schoonmaakbeurtje is zo gepiept. Stofzuigen en een sopje doen wonderen. Maak de kast goed droog.
 • Kleding met juiste pasvorm én juiste kleur kunnen weer terug in de kast.


Stel jezelf de vraag:
Zou ik  dit kledingstuk ook kopen als ik nú aan het shoppen zou zijn?

 • Verdeel de kleding soort bij soort, bijv. lange mouw, korte mouw, mouwloos, truien, jeans,
 • Alles wat twee jaar of langer (seizoenskleding uitgezonderd) niet gedragen is mag nu echt weg.
 • Maak tijdens het opruimen een lijstje met items die aan vervanging toe zijn of missen in de garderobe.
 • Probeer ruimte over te laten in de kast zodat de gewassen stukken gemakkelijk teruggelegd kunnen worden.
 • Je kunt met het opvouwen van kleding rekening houden met de ruimte die er in een kast of la is. Dit legt de kleding sneller weg en de stapels blijven langer in tact.
 • Bij diepe kasten kunnen achterin de kledingstukken (op stapeltje of in opbergbox) die minder gedragen worden of bij een ander seizoen horen.
 • Van leuke combinaties die je ontdekt tijdens het opruimen kun je een foto maken. Dit is handig voor de dagen dat je niet weet wat je aan moet. Dit kan ook werken voor kinderen die het lastig vinden om zelf kleren uit te kiezen.
 • Kleine items kunnen ook in een mand, bak of open schoenendoos worden opgeborgen. Het verticaal opbergen van shirtjes, hemdjes, bh’s, broekjes werkt erg goed. Hierdoor heb je goed overzicht.
 • Nu je klaar bent is het een kwestie van bijhouden en volhouden. 
TIP  Gebruik je manden en bakken voor de kleding. Door dezelfde maat en/of materiaal te kiezen creeer je meer rust en eenheid.

TIP  Hang een tasje in de kasten waar direct te kleine/kapotte/oude kleding in kan. Vaak neem je de beslissing bij het aantrekken van een kledingstuk. In plaats van terug te leggen in de kast, kun je het direct apart leggen en op een later moment weg doen.  
TIP  Bewaar een aantal oude shirts en sokken voor vieze klusjes, zoals voor het poetsen van schoenen, fiets, auto, kliko, kattenbak etc. Altijd handig om hiervan een paar op voorraad te hebben in de schuur.

TIP  Vind je het lastig of mis je 'the feeling' om kleding uit te kiezen 's morgens? Maak dan vaste setjes en hang/leg deze bij elkaar klaar in je kast. Een foto van deze outfit in je telefoon of binnenkant van je kast kan een geheugensteuntje zijn. Als dit goed bevalt kun je hier met winkelen rekening mee houden door zoveel mogelijk complete outfits te kopen en je te laten helpen door iemand die hier kijk op heeft. 

TIP  Om miskopen te voorkomen kun je overwegen om een kleurenanalyse te laten doen. De aankopen die je daarna koopt hebben de juiste kleuren en staan je jou in ieder geval geweldig!

TIP  Plastic doorzichtige boxen zijn ideaal om kleding stofvrij (elders) op te bergen, bijv. kleren die nog te groot zijn voor een jonger kind of kleren voor het andere seizoen.

TIP  Labelen van planken en dozen kan handig zijn om het overzicht te bewaren en de kleding op de juiste plek terug te leggen. Ook voor kinderkasten een aanrader. Er zijn veel creatieve ideeen (zie Pinterest) om te labelen, maar een etiketje of stukje tape volstaat natuurllijk ook.
WEETJE   Gemiddeld hebben Nederlanders 173 stukken in hun garderobe, waarvan er 50 onaangeroerd blijven. We kopen 46 nieuwe kledingstukken per jaar en gooien er gemiddeld 40 weg (bron: Hogeschool van Amsterdam)

Heb je nog vragen of hulp nodig?  Of een foto van jouw mooi  opgeruimde kedingkast?:-) Mail mij gerust.

Veel succes!
Trek iets positiefs aan, dat past altijd.