Poetsen zonder passie

Een klusje dat ik zelf eindeloos kan uitstellen is het schoonmaken van mijn auto, de binnenkant dan. Voor de buitenkant rijd ik slechts een paar keer per jaar naar de wasstraat en kies ik lukraak een programma uit waarvan ik denk dat het goed is. Gelukkig levert mijn garage mijn auto ook gepoetst af na een onderhoudsbeurt, dus dat vind ik iedere keer ook een grote meevaller en een luxe. Gebrek aan passie (en verstand) voor auto´s zorgt ervoor dat ik ‘vergeet’ om mijn zo onmisbare auto te onderhouden. Er zijn genoeg mensen die ik ken die met veel plezier en heel regelmatig hun trots poetsen en ook nog in de was zetten. Ik noem het een “oja-klusje”. Iedere ochtend wanneer ik instap denk ik ‘oja, dat had ik ook nog willen doen gisteren’. Spontaan vergeten… Gisteren ben ik er dan toch weer aan toegekomen.

Vorige week stond ik te praten met mijn achterburen. Op de achtergrond zag ik dat mijn buurjongen hun auto professioneel schoonmaakte met een sopje, stofzuiger maar ook met een kwast. Briljant! Dat ik daar nu niet eerder op gekomen was. Ideaal om alle randjes en kiertjes mee schoon te maken waar je met de stofzuiger niet goed bij kunt komen. Dit motiveerde mij om te beginnen met deze poetsbeurt van een uurtje.

Volgens mij is het lachwekkend om te zien hoe ik met stofzuiger en al mijn niet al te grote auto in ga. Met hele niet-charmante houdingen en zweet op m’n rug lukt het vaak maar half om de kruimels, zand, snippers, naalden van de kerstbomen van een paar jaar, haren en ander vuil te verwijderen. Een paar jaar geleden ging het vooral om klodders modder en stro na de wekelijkse manegebezoekjes van mijn dochters, die tijd is (gelukkig) voorbij. Daarbij komt dat ik voor mijn klanten regelmatig spullen bij het oud papier of kringloopcentrum breng met mijn auto. Dat laat ook z’n sporen achter in mijn ‘vrachtautootje’.

Dashbord poetsen, ramen zemen, chroom oppoetsen en alle randjes om de portieren heen. Niet perfect vind ik in mijn auto goed genoeg. Van het resultaat kan ik dan toch ook erg genieten. Maar wat zo gek en ondankbaar is van schoonmaken dat een schone situatie heel normaal is. Dingen vallen pas op wanneer iets schoongemaakt moet worden.

Een paar tips voor het schoonmaken van je auto zodat het misschien (nog) leuker wordt:

  • Kies een droge dag uit mocht je geen carport of grote garage hebben *Zet een gezellig muziekje op *Doe al het afval in een zak en verzamel de losse spullen uit je auto ook bij elkaar om later uit te zoeken *Een goed verlengsnoer is onmisbaar, zodat je met de stofzuiger alle ruimte hebt om de auto heen *Met de hulpstukken van de stofzuiger kom je redelijk goed onder en tussen de stoelen. Anders kun je bij wasstraten voor een euro met een krachtige stofzuiger aan de slag *Gebruik een kwast (tandenborstel of zelfs wattenstaafje) voor de kiertjes *Gebruik zachte doeken voor het poetsen van de auto *Met glassex (of water, spiritus en afwasmiddel) zijn de ruiten glanzend schoon *Met licht vochtige doek maak je vervolgens het dashboard en alle randjes schoon. Hiervoor zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop bij bijv. tankstation of auto-onderdelenzaak met een ‘new car geur’ of een glansmiddel voor dashboards, maar het kan ook met een scheutje allesreiniger. Speciale reiniger voor stoffen maakt de bekleding weer als nieuw * De auto kan aan de binnenkant goed drogen als de deuren een poosje open staan *Plaats een autoluchtverfrisser voor de frisse geur of een houten knijper met een paar druppels geurolie op de ventilator *Nu kunnen de spulletjes die in de auto horen weer terug op hun plek *Leg een pakje of rolletje boterhamzakjes in het zijvak voor het afval onderweg. Als je regelmatig kinderen vervoert of wel eens luncht onderweg kan een pakje met vochtige doekjes ook van pas komen en vlekken voorkomen.

Voor dit soort klusjes is het handig om oude doeken en zachte kledingstukken te bewaren in de schuur. De doeken kunnen na gebruik worden weggegooid. Ook handig voor andere ‘vieze’ klusjes in en rond je huis.

Heb je nog meer tips? Ik hoor het graag!