Voorraad

Een toepasselijk onderwerp in deze tijd van het ´hamsteren´. Vandaag daag ik je uit om naar je voorraad te kijken. Hoeveel voorraad heb je? Hoe heb je dit opgeborgen? 

Zelf heb ik als werkende moeder altijd best voorraad voor een paar maaltijden, tussendoortjes, brood en zuivel. Mijn kleine vriezer zit behoorlijk vol. Puur uit gemak en efficiëntie zodat ik niet vaak naar de supermarkt hoef. Ik ben me nog nóoit zo bewust geweest van het hebben van voorraad dan de afgelopen weken.
De laatste jaren heb ik vele verschillende huishoudens gezien. De hoeveelheid voorraad is afhankelijk van de bewoners zelf maar ook van woonvoorzieningen, inkomen, werkzaamheden, gezinssamenstelling, instelling en leefwijze. Het ene huishouden heeft een kelder vol en voor maanden genoeg en het andere uiterste is een keuken met enkel wat broodbeleg en kruiden.

Heb je een grote kelder voor voorraad of alleen een keukenkastje over? Woon je buitenaf verder van winkels of op fietsafstand van een supermarkt en horeca? Ben je een koopjesjager en sla je groots in of haal je iedere dag wat er nodig is? Hoeveel tijd heb je voor de boodschappen? Leef je bij de dag of kijk je altijd verder vooruit? Ook speelt opvoeding een rol. Hoe deden jouw (over/groot)ouders dit? Veel van onze ouders hebben geleerd om een voorraadje aan te leggen voor slechte tijden. Deze generatie heeft échte slechte tijden met grote tekorten meegemaakt.  Door het zelf verbouwen van groenten en fruit, wat vroeger gebruikelijker was, werd er tijdens het seizoen ook veel ingemaakt voor de winter. Een voorraad was noodzakelijk. Verzamelen zit in de aard bij mensen. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier. 

Tegenwoordig zijn de winkels 7 dagen per week open en heb je van 8 tot 8 tijd om boodschappen te doen. Zelfs online kan eigenlijk alles besteld worden. De tijd van tekorten kennen we niet meer. Verzamelen en grote voorraden aanleggen is niet meer écht nodig.
En nu in tijden van de coronacrisis heerst er bij veel mensen vooral angst in deze onbekende situatie. Angst voor tekort en de behoefte dat alles, dus ook de maaltijden,  door gaat zoals we gewend zijn. 
Zelf heb ik ook een extra pak rijst en pasta gekocht een paar weken geleden toen de toestand in China en daarna dichterbij in Italië zorgelijk werd. 'Desnoods eten we ’s morgens droge spaghetti met pindakaas' grapte ik toen nog tegen mijn dochters. Met mij herkennen veel mensen, in meer of mindere mate, het gevoel van een voorraadje te willen aanleggen. Nu blijkt dat de voorraden in de distributiecentra tjokvol zitten en dat er gelukkig voldoende eten is voor iedereen. Zelfs in deze crisissituatie heb je geen grote voorraden nodig blijkt. Dit geeft rust... Een paar dagen voorruit kunnen met verse producten is zeker handig in deze tijd, net zoals je misschien normaal ook zou doen. Mocht je onverhoopt toch ziek worden, is het fijn om een aantal basisproducten in huis te hebben. Genoeg is genoeg.

Maak juist in deze tijd met aandacht een weekmenu en boodschappenlijstje. Zo hoef je niet onnodig terug naar de supermarkt voor vergeten spullen en kun je snel en efficiënt de boodschappen doen.


Aan de slag!

  • Haal de kast(en) waar je voorraad bewaard helemaal leeg. Schrik niet van de hoeveelheid! Er zit vaak meer in een kast dan je denkt.
  • Gelijk maar even schoonmaken nu we er goed bij kunnen. Om overzicht te hebben is het handig om de voorraad zoveel mogelijk in één kast te zetten en niet overal iets.
  • Sorteren: 1. Bewaren en terug in de kast 2. Weggooien omdat het product over de datum is (plastic/gft/glas/papier) 3. Met producten die nog goed zijn, maar jij niet hoeft, kun je misschien iemand anders blij maken.
  • Producten die bijna over de datum zijn, mogen als laatste de kast in, zodat je het binnenkort kan bereiden.
  • Bekijk je kast als een miniwinkeltje. Zet de boodschappen die bij elkaar horen bij elkaar, in zones. Wanneer je dit consequent doet is het maken van een boodschappenlijstje sneller voor elkaar omdat je overzicht hebt. Categorieën kunnen zijn: sausjes, soepen, koek/snoep, thee/koffie, conserven groenten/fruit, meelproducten, rijst/pasta, zoutjes, drinken, schoonmaakartikelen, houdbare vlees/visproducten, broodbeleg, kruiden etc.
  • Doe het zoals het voor jou en huisgenoten overzichtelijk is.
  • Als je de smaak te pakken hebt kun je ook de kruiden uitzoeken  en organiseren. 


TIPS

  • Gebruik doorzichtige voorraadpotten en bakken. Eenheid in bakken zorgt voor rust in je kast. Dit kunnen ook gewoon schoenendozen zijn. Wees creatief :-)
  • Labelen geeft veel duidelijkheid voor alle huisgenoten
  • Gebruik je doorzichtige voorraadpotten? Je kunt een stukje van de originele verpakking afknippen en aan de binnenkant tegen het glas schuiven. Snelle manier van labelen!
  • Hang een leuk notitieblok om de producten die (bijna) op zijn op te schrijven. Zo vul je de voorraad steeds aan.
  • Zijn de planken van de kast niet schoon te krijgen? Het kan mooi zijn om de planken te beplakken met folie.
  • Maak een lijst met maaltijden die jullie graag eten. Dan kun je bij het bedenken van maaltijden en geen inspiratie hebt even afkijken.
  • Je kunt met een voorgedrukte boodschappenlijst werken. (zie foto). Misschien werkt dit bij jou ook?
  • Als je online bestelt kun je je eerdere bestelling vaak aanpassen. Handig, want over het algemeen doe je toch vaak dezelfde boodschappen.
Voor meer ideeen en tips: https://nl.pinterest.com/Miekevan3L/labyrint-organizing-keuken/
Heb je zelf nog meer ideeën? Ik vind het leuk als je ze doorgeeft of op Instagram reageert onder de post.

 

Veel gezondheid toegewenst!