Welkom thuis


De hal of de gang. Dé plek waar je over de mat je huis binnen komt of bezoek binnen laat. Stap je met een warm gevoel binnen of… struikel je geïrriteerd over de post, speelgoed, jassen en schoenen? Zwaai je met een goed gevoel de deur open of neem je een pakketje aan met de deur op een kier? De hal is de ruimte in huis die vaak weinig aandacht krijgt, maar wel belangrijk is voor het gevoel van thuiskomen.

Nu kan het zijn dat je in de bijkeuken, door de garage, of keuken je huis binnenstapt. Misschien is dit praktischer en gaat de voordeur alleen maar open voor bezoek. Ik hoop voor jou, en eventuele huisgenoten, in ieder geval dat het fijn is om thuis te komen, de plek waar je tot rust kan komen, jezelf kan zijn met de vertrouwde spullen om je heen.

Wil je aan de slag met deze ruimte? Vaak is dit een overzichtelijk klus. 
Is de klus te groot voor dit moment of een dagdeel. Verdeel de opdracht dan in stukjes en doe iedere dag wat haalbaar is voor jou. Of vraag hulp aan een huisgenoot of vraag een vriend(in) of professional organizer. Begin dan vandaag alleen met de onderstaande paragraaf. ↓

Eerst gaan we de ruimte eens goed bekijken. In de meeste gevallen is een hal niet groot, dus goed omgaan met de ruimte is belangrijk. Maak een paar foto’s om het later nog eens terug te zien hoe het was. Is het naar je zin, zijn de spullen die er liggen zinvol, is het schoon, mis je iets? Probeer met een creatieve blik te kijken naar de mogelijkheden van de ruimte.
Maak een paar foto’s om het later nog eens terug te zien hoe het was. 
 
Ben je na de observatie helemaal  tevreden over de hal? Dan hoef je niet verder te lezen hoor :-), maar... misschien kun je toch nog iets toevoegen om de toegang van jouw/jullie huis nog persoonlijker te maken.

Aan de slag!
Pak alvast de spullen die je denkt nodig te hebben, zoals een vuilniszak, doosje, emmer met sop etc. Haal de spullen, die níet in deze ruimte horen, weg om later elders op de juiste plek op te bergen. Bekijk alle items stuk voor stuk. Worden alle schoenen, jassen en tassen wel gebruikt? Items die niet vaak gebruikt worden, bijv. regenpakken, paraplu’s, gelegenheidstassen, kunnen misschien elders worden opgeborgen als de hal redelijk klein is.

• Spullen die kapot zijn, te klein, overbodig of niet meer bruikbaar zijn mogen weg.
• Probeer bergruimte te bedenken voor de zinvolle losliggende spullen; speelgoed, mutsen/handschoenen, sjaals, schoenen.
• Kun je ergens extra haken ophangen om spullen, bijv. tassen, van de grond af op te ruimen? • Benut je de kasten goed? Kun je extra haken ophangen? Heb je extra bergruimte nodig?


TIPS
• Probeer de vloer zoveel als mogelijk vrij te houden. Dit maakt gemakkelijker schoon en zo oogt het ruimer.
• Personaliseer de ruimte met een foto, spiegel, plant en persoonlijke spullen.
• Een spiegel is handig in de hal, maar maakt de ruimte ook optisch groter.
• Zorg voor een lekkere luchtverfrisser.
• Maak een vaste plek om de post neer te leggen.
• Creëer een vaste plek voor spullen die voor iemand anders zijn en nog gegeven moeten worden; een geleend boek, post, iets dat terug moet naar een winkel etc.
• De hal of toilet kan een goede plek zijn voor een memobord met notities, brieven van school, tegoedbonnen, leuke quotes etc.
• Vooral in de winter is het handig dat alle huisgenoten een eigen mand, bak of zak hebben om mutsen, handschoen, sportspullen, regenpakken ed. in op te bergen. In de zomer kan deze ruimte gebruikt worden voor de kleinere schoenen en buitenspeelgoed.
• Heb je nog ruimte voor een plant of een paar fleurige bloemen? 

Misschien kun je vandaag niet al jouw plannen gelijk realiseren. Maak een lijstje met dingen die je later nog kunt aanpassen. Sluit af met het maken van een foto van het resultaat. Veel succes!!

Voor meer inspiratie:
https://nl.pinterest.com/Miekevan3L/Labyrint-organizing-welkom-thuis/