Hoeveel kun je hebben?

Hoeveel kan een mens hebben?


Deze vraag kun je op verschillende manier uitleggen natuurlijk. Heel letterlijk en toepasselijk in mijn werk als organizer wanneer het om spullen gaat. Maar in dit geval bedoel ik ‘hoeveel kan een mens dragen?’ Hoeveel verlies kan iemand aan?

Na een tweede werksessie ben ik nóg meer onder de indruk van de vrouw die ik tijdelijk mag ondersteunen. June, een energieke positieve dame van begin 50, heeft een enorm zwaar jaar achter de rug. De diagnose borstkanker met een zware operatie en behandelingen, het overlijden van haar moeder met wie zij een close band had en daarna de onverwachte breuk met haar vriend waar ze dacht mee oud te worden. Hoeveel kan een mens dragen… ik was er stil van.

Gestimuleerd door een gesprek met haar arts en vrienden & familie, die zich grote zorgen maakten, belde ze een paar weken geleden op met de vraag of ik iets voor haar kon betekenen. Ze had iemand nodig die objectief is en haar stimuleert om aan te pakken. Ze vertelde heel open in een adem over het jaar dat ze achter de rug had en dat het nu tijd was om aan te pakken. Door de verdrietige gebeurtenissen in combinatie met haar ADHD was ze de grip op haar huis, huishouden en spullen kwijt. Overal liggen spullen, ik overzie het niet meer en heb er last van, vertelde ze. Slapen deed ze al maanden op de bank omdat de slaapkamer haar te veel herinnerde aan haar ex-vriend.
Ook haar zoon met autisme van 21 maakte zich veel zorgen om haar en was door de situatie regelmatig ontregeld.
Hun huis voelde niet meer aan zoals het eerder deed. De spullen en de chaos zorgden voor onrust en te veel prikkels voor hen beiden.

Tijdens de kennismaking en rondleiding door het huis waren we het snel eens dat de slaapkamer als eerste punt op ons actieplan kwam te staan. Deze plek moest zo snel mogelijk weer helemaal van June worden. Een goede nachtrust en slaaphouding is belangrijk en een basisbehoefte, vooral met een lichaam dat herstellende is. De slaapkamer was in de loop der maanden een opslagplaats geworden en erg stoffig. We spraken af dat June zou bedenken hoe ze deze kamer haar persoonlijke touch kon geven, zodat het als nieuw en fijn zou aanvoelen.
Een week later had June een mooi fris dekbedhoes en hoeslaken aangeschaft en zelfs een behangetje voor een van wanden. Door te luchten, spullen uit te zoeken en op te ruimen, de meubels anders neer te zetten en schoon te maken zag de kamer er al snel anders uit. Diezelfde nacht heeft June weer in haar bed in geslapen en appte ze mij de volgende dag blij dat ze sinds maanden weer droomloos en heerlijk had geslapen.
De week daarna voelde ze zich fysiek al beter. Actiepunt 1 was geslaagd!

Tijdens een tweede sessie hebben we een opberghok uitgezocht en geordend. Alle bruikbare items en herinneringen in doorzichtige bakken met etiketten zodat ze snel te vinden zijn. Spullen die her en der door het huis staan, kunnen later moeiteloos in deze ruimte erbij worden gezet. June kan vlot beslissen wat zij wil bewaren en wat er weg mag uit huis. Dit doet zij, ondanks emoties die langskomen, heel gedecideerd en bewust. Door de spullen door haar handen te laten gaan en te beslissen wat mag blijven, ruimt ze haar huis op en maakt zij ruimte in haar hoofd. Ook dit is overzicht en rust creëren, én afscheid nemen op weer een hele andere manier.
De vele ideeën, klussen en wensen voor het huis schrijven we op een lijstje, zodat ze niet onthouden hoeven te worden en er overzicht ontstaat. Stap voor stap….. het is nu erg belangrijk om zorgvuldig om het gaan met tijd en energie. In dit huishouden is het belangrijk dat spullen een vaste plek krijgen en dat er structuur is. Dit komt moeder en zoon allebei ten goede.

June is van het huis weer een thuis aan het maken voor haar zoon en zichzelf. Door de gezamenlijke gesprekken en sessies is zij enthousiast geworden en gaat ze ook zelf verder. Ik ben een goede ‘stok achter de deur’ voor haar om verder te gaan, zegt ze. 

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om je ergens thuis te voelen. Een plek waar je bijkomt, waar je jezelf bent en mensen die je lief hebt te ontvangen. In het geval van June is het creëren van overzicht en een gezellig huis één van de punten die zij aanpakt. Het zal zeker meehelpen in haar welbevinden en herstel.
Er staat haar nog een operatie te wachten en ze heeft inmiddels ook begeleiding van een rouw- en verliesdeskundige. Deze krachtige positieve dame komt er weer bovenop, ook al is haar leven onomkeerbaar veranderd. Dankbaar dat ik een stukje met haar mee mag lopen op haar weg en grote bewondering voor haar draagkracht.



"She said she did, so she could"